Exporterende Nederlandse bedrijven hoeven zich nog geen grote zorgen te maken, als zij op zoek zijn naar groeigeld. Al waait er een protectionistische wind over de wereld, Nederlandse investeerders lijken startups nog amper extra te screenen op hoe gevoelig zij zijn voor schokken op de exportmarkt.

Dat blijkt uit een kleine rondgang van Business Insider Nederland onder zeven managers van private en publieke investeringshuizen uit Nederland.

Handelsoorlog met de VS kan export knauw geven

Aanleiding is een alarmerend bericht dat financieringsplatform NLInvesteert begin januari naar buiten bracht. De geldschieter gaf aan bedrijven dit jaar scherper te screenen op hoe gevoelig zij zijn voor schokken op de exportmarkt.

Door de hogere Amerikaanse importtarieven waarmee de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump dreigt, zou een handelsoorlog kunnen ontstaan, met als gevolg de kans op een exportdip.

“Bedrijven kunnen in toenemende mate tegen tariefmuren aanlopen", zei directeur Dirkjan Takke. "Dat is een duidelijk risico in 2025. Bij financiering zullen we daarom scherper letten op de exportgevoeligheid van bedrijven.”

Van de zeven investeerders die reageren op persvragen van Business Insider Nederland, geven slechts twee managers aan te zullen screenen op exportgevoeligheden. "We kijken naar macro-economische ontwikkelingen", verklaart een van hen.

Het gros van de gepolste managers verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen met de sector waarin zij investeren. Zo schrijft een geldschieter die veel investeert in exporterende softwarebedrijven: "We zien geen gevoeligheden, anders dan een marktrisico. We verwachten dat de softwaremarkt niet geraakt wordt."

Een geldschieter in bedrijven rondom duurzame energie denkt dat de energietransitie wordt aangestuurd "door economie en niet door politieke ideologie". "Wij zien echter wel dat de grootste kans op korte termijn ligt in de Europese markt", geeft de manager toe.

Investeerders trekken niet massaal portemonnee

Afgelopen jaar wisten Nederlandse techbedrijven 3,1 miljard euro op te halen bij durfinvesteerders. het ging om een stijging van 47 procent ten opzichte van 2023.

Buitenlandse investeerders bleken actiever te worden op de markt, terwijl Nederlandse geldschieters juist een stapje terug deden.

De voortekenen van een actievere rol voor Nederlandse investeerders zijn er nog niet, zo blijkt uit de rondgang van Business Insider Nederland. De meeste gepolste managers verwachten in 2025 even veel geld in bedrijven te investeren als afgelopen jaar.

Een minderheid van zo'n 40 procent verwacht dit jaar meer kapitaal in te zullen leggen. Zij spreken bijvoorbeeld de verwachting uit dat er dit jaar meer bedrijven van de hand gedaan zullen worden. "Ik verwacht dat de exitmarkt weer 'aan' gaat", schrijft een van hen.

Geldschieters zijn over het algemeen positief gestemd over hun vooruitzichten voor 2025 ten aanzien van de financieringsmarkt, zo blijkt. "Er ligt nog veel geld op de plank", schrijft een van hen. "We zien veel dealflow", zegt een ander.

LEES OOK: Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden $540 miljoen op in 2024: ruim 2 keer zoveel als jaar ervoor